Depresszió: több mint hangulatváltozás

A depresszió bármely életkorban és életszakaszban, világszerte mindenhol előfordulhat – a hazai lakosság 20–25 százalékát érinti. Legrosszabb esetben öngyilkossághoz vezethet: fontos, hogy beszéljünk róla!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben április 7-én tartja az egészség világnapját, melynek idei témája a depresszió: a kampány arra buzdít, hogy merjünk róla beszélni és segítséget kérni, ha érintettek vagyunk.

A depresszió az agynak egy biokémiai zavara, melyet hormonális változások, stressz vagy valamilyen megterhelő életesemény vált ki. Biológiai háttere van: a herpeszvírushoz hasonlóan a depresszióra való hajlam is sokunkban megtalálható. Mélyen fekvő, rossz hangulat, döntésképtelenség, étkezési- és alvászavarok, a gondolkodási funkciók romlása (például feledékenység, szétszórtság, lassúság), de akár öngyilkossági gondolatok is jellemzik a betegségben szenvedőket. Az érintettek tudják, mit kellene tenniük, de képtelenek cselekedni, halogatnak, kicsúsznak az időből, hibáznak a munkahelyen és a magánéletben egyaránt.

A depresszió már tizenéves kortól megjelenhet, de a kamaszoknál, a fiatal és a 60 év feletti felnőtteknél, a változókorban lévő nőknél és szülést követően nagyobb arányban figyelhető meg.

Annak, aki ezzel a betegséggel küzd, soha ne mondjuk, „végy erőt magadon” – hiszen pont ez a gond: nem tud! A család, persze, támogathatja, szeretheti a depressziós hozzátartozót, de mivel a kór biológiai eredetű, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki aztán gyógyszeres kezelést is alkalmaz majd. Az első aktív fázis esetén a gyógyszereket átlagosan egy évig kell szedni, majd a nyári időszakban megkísérelhető az elhagyásuk, hiszen a napfény nagyon jó hatással van a gyógyulásra. Visszatérő depresszió esetén egész életük során gyógyszerre szorulnak a betegek.

Az, hogy a depressziót észrevegyük (akár magunkon, akár másokon), majd segítséget kérjünk, létfontosságú, hiszen kezeletlenül a betegség a munkavégzésre, a szociális kapcsolatokra és az életre egyaránt ártalmas lehet.

Dr. Payer Erzsébet osztályvezető főorvos - Pszichiátriai Osztály