Váltás akadálymentes nézetre

Soproni Gyógyközpont Sürgősségi Betegellátó Osztályának bemutatása

A Sürgősségi Betegellátó Osztály II -es szinten akkreditált, 2008 óta működik kórházunkban. A különböző szakterületek törzsképzésben-, illetve a szakgyakorlati képzésben szereplő
sürgősségi gyakorlataiból egyszerre 6 rezidens teljes idejű képzését tudjuk megvalósítani.
Szerkezeti felépítés, működés:
Osztályunk a sürgősségi ellátást igénylő betegek egyetlen belépési kapuját, illetve az intézmény első védelmi vonalát képezve közvetlenül a Radiológia, a Járóbeteg szakrendelések és a Központi Intenzív Osztály szomszédságában, helyezkedik el. A minimumfeltételeknek megfelelő OMSZ, heliport, illetve járóbeteg belépési ponttal, triage-, belgyógyászati-, traumatológiai vizsgálókkal, gipszelővel, shocktalanítóval, műtővel, 8 ágyas megfigyelővel, adminisztrációval és személyzeti helyiségekkel rendelkezik. Korszerű POCT (vérgázgép, UH) és intenzív szintű ellátás nyújtó eszközparkkal (többparaméteres monitorrendszer, lélegeztetőgép, életmentő invazív beavatkozások eszközei) felszerelt.
Humánerőforrás minőségét tekintve sürgősségi, aneszteziológiai -intenzív, sebész, traumatológus szakorvosok vezetésével, a szakorvosjelöltek aktív részvételével, képzett ápolókkal, igény szerint szakorvosi konzíliumokkal dolgozunk. Napi átlagban 60 beteg ellátást végezzük. A betegségek jellege a banális esetektől a legsúlyosabb esetekig (polytrauma, sepsis, egyéb sokkállapotok, STROKE,) terjed, melyek már a legmagasabb szintű együttműködést igénylik. Az ellátási folyamat része a betegfelvétel, triage, elsődleges orvosi vizsgálat, állapotstabilizálás, diagnosztika, definitív terápia majd a betegek diszpozíciója. Az osztály működése révén sikerült elérni, hogy az akut ellátást igénylő betegek ne bolyongjanak a különböző ellátók között. Akut probléma esetén mindig ugyan oda érkeznek, multidiszciplináris szemléletű csapattal találkoznak, mely a különböző diagnosztikai és terápiás beavatkozásokat megfelelő időben, magabiztosan végzi, a legjobb esélyt adva az egészségi állapot helyreállítására. Mindezt gazdaságosan, az indokolatlan vizsgálatok, párhuzamosságok kiszűrésével, fekvőbeteg osztályok terhelésének csökkentésével.
Szemlélet
A sürgősségi orvostan speciális tudásával és eszköztárával a hirtelen kialakuló, vagy rövid időn belül tartós károsodást okozó, azaz nagy idődependenciájú betegségek kezelésével foglalkozik. Célja, hogy az ebbe a csoportba tartozó betegek, az állapotuknak megfelelő szintű és idejű ellátást kapjanak, lehetővé téve a szövődmények megelőzését, az egészségi állapot gyors helyreállítását. Mindezt a beteg köré szervezett diagnosztikai és terápiás szinten egyaránt koncentrált, a társzakmákkal együttműködő, gazdaságos és ütőképes első vonalbeli ellátásként. Önálló szakterületként, az országban egyedülállóan valamennyi szakma (kivétel nem traumás gyerek) sürgősségi ellátását saját hatáskörben, indokolt esetben konzíliumok igénybevételével végezzük, míg a nem sürgős eseteket az ellátásukra hivatott ellátók felé irányítjuk. Kiváló lehetőséget nyújtunk mindazoknak, akik a sürgősségi orvostant, mint szakmát teljes spektrumában szeretnék elsajátítani, de azoknak is akik a saját szakmájuk mellett szeretnének a sürgősségi ellátásban magabiztosságot szerezni, melyre szakterülettől függetlenül bármikor szükségük lehet. A megfelelő képzetség elérése érdekében nagy hangsúlyt fektetünk megszerzett tudásunk szinten tartására, átadására, amit a tudományos életben való részvétellel, a nemzetközi irányelvek protokollizálásával, illetve helyi tanfolyamok, tréningek szervezésével valósítunk meg.
Dr. Orbán Ferenc

Tekintse meg az SBO működéséről készült filmünket!

A kisfilmet támogatta:
Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Az akut betegellátás folyamata

Munkatársaink:

Dr. Orbán Ferencosztályvezető főorvos, szakorvos

Orvosaink:

Dr. Antal-Károlyi Patrícia, rezidensDr. Benke Míra Zsófia, szakorvosDr. Bruckner Beáta, szakorvosDr. Csitkovics Vivien, rezidensDr. Fekete Máté, rezidensDr. Jakab Veronika, szakorvosjelöltDr. Kocsis László, szakorvosDr. Kosztyi Gergely, szakorvosDr. Minya Patrícia, rezidensDr. Nagy István, szakorvosDr. Nagy Olivér Imre, szakorvosjelöltDr. Schmidt Péter, szakorvosDr. Sikotánc-Matetits Renáta, szakorvosjelöltDr. Szebenyi Zsófia, szakorvosjelöltDr. Varga Eszter, szakorvos