Váltás akadálymentes nézetre

Kardiológiai - Belgyógyászati Összevont Osztály (Tüdőgyógyászat)

A jelenkori tüdőgyógyászat kialakulásának története során hatalmas változásokon ment keresztül. A modern, célzott terápiák korában szinte hihetetlen, hogy pár évtizeddel ezelőtt az ellátás csúcsát még az jelentette, ha a tuberkulózisban szenvedő betegek magaslati levegőn napfürdőzhettek.

A tüdőgyógyászat ma már a légutak megbetegedéseinek igen széles spektrumát képes kezelni korszerű terápiás lehetőségei birtokában. Ide tartoznak az olyan gyakorta előforduló problémák, mint a légúti asztma, az idült hörghurut, a tüdőtágulat, az alvás alatti légzészavarok, a szénanátha, de olyan súlyos megbetegedések is, mint a tüdőgyulladás, a tüdőembólia, vagy a tüdőrák. Tüdőgyógyászatunkon e kezelések mellett több betegünk sikeres tüdőátültetés után jár hozzánk további gondozásra.

Az idült légzőszervi megbetegedések sajnos gyakoriak a dohányosok körében. Őket nemcsak a légzésfunkció csökkenése, hanem a tüdő daganatos megbetegedése is fokozottan érinti. A modern képalkotó diagnosztikai vizsgálatokkal azonban már korai stádiumban ki lehet mutatni a legsúlyosabb betegségeket is. Külön figyelmükbe ajánljuk a Dohányzásról Leszokást Támogató Szakrendelésünk lelkes és kiváló eredményeket elérő tevékenységét.

A tüdőgyógyászati osztály és a hozzá kapcsolódó szakrendeléseink (tüdőgyógyászat, tüdőgondozó, allergológia) szoros egységben dolgoznak együtt, ami kivételes lehetőséget kínál a betegellátás legmegfelelőbb módjának megválasztásában. Ugyancsak kiemelkedő előny, és országos szinten is ritkaságszámba megy, hogy a tüdőgyógyászat a kórházunkban, annak szerves részeként működik. Ennek köszönhetően betegeink számára azonnal elérhető a társszakmák részéről kért segítség, a diagnosztikai egységek kollégáival bármikor megbeszélhetünk egy-egy bonyolultabb kérdést, de szakorvosaink is bármikor készen állnak konzíliumot adni.

Betegeink gyógyítása egy modern, csupán pár évvel ezelőtt átadott épületben történik, amely a legújabb igényeknek és feltételeknek is megfelel. Itt helyezkedik el a 30 ágyas tüdőgyógyászat, ahol az 1, 2 és 3 ágyas betegszobákban mindenhol található fürdőszoba; a 4 ágyas, korszerűen felszerelt szubintenzív részlegünk, valamint a már említett szakrendeléseink is. Több laboratóriummal rendelkezünk, mint például a bronchológia, a légzésfunkció és az allergológia, ahol mind az osztály, mind a szakrendelés igényeit ki tudjuk elégíteni. Alvás alatti légzészavarokkal küzdő betegeink esetén korszerű műszerekkel tudjuk a szűrővizsgálatot elvégezni, és a beteg kezelésében tovább segíteni.

Büszkék vagyunk arra, hogy a tüdőgyógyászati szakterületünk a legutóbbi akkreditáció után ismét a legmagasabb, hármas szintű besorolást nyerte el, aminek megfelelően mindent megteszünk azért, hogy a legkorszerűbb diagnosztikus és terápiás eljárásokkal helyben láthassuk el betegeinket.

Tüdőszűrési időpontok:

Hétfőn és szerdán: 13 - 18 óra között
Kedden, csütörtökön, pénteken: 7 - 12 óra között

Felhívjuk figyelmüket, hogy 40 év alatt, a munkaalkalmassági vizsgálathoz végzett tüdőszűrés beutalóköteles! Beutalót üzemorvosától, háziorvosától kérhet.

Az elvégzett vizsgálat díja: 1700 Ft

40 év felett, évente egyszer, ingyenes a tüdőszűrés, ebben az esetben beutaló sem szükséges

Tüdőszűrésre előjegyzési időpont a 99/514-205 vagy 514-206 telefonszámon kérhető.

Munkatársaink:

Orvosaink

Dr. Pesky Judit, főorvosDr. Simon Kinga, főorvosDr. Szima Barna Béla, szakorvos