Váltás akadálymentes nézetre

Pszichiátria

A Soproni Erzsébet Kórházat 1919. június 23-án adták át. Az 1925-ös tervrajzokon már az elmepavilon megépítése is szerepel. A hivatalos elmeosztály megnyitása 1938-ra datálható. Az ország kórházaiban ekkor még nem működtek elmeosztályok, Sopron úttörő volt ezen a területen.

A közel 80 év alatt a pszichiátria lassan, de fokozatosan fejlődött, és mindig a legkorszerűbb szakmai ismeretek alapján gyógyította a betegeket. 1983-ban a munkatársak együttes döntése alapján megszüntettük a zárt osztályt. Ez minden dolgozónak azóta is sokkal nagyobb terhet jelent, hiszen a beteget követni kell, a szabályok betartatása nagyon nehéz azokkal, akiknek nincs betegségbelátásuk. 1996-ban átadásra került az új épület, melyben az akut osztály és a járóbeteg-ellátás került elhelyezésre.

Jelenleg a pszichiátria 90 ágyával a kórház legnagyobb osztálya. 38 akut és 52 rehabilitációs ágy áll a régió lakosságának rendelkezésére.

Szakrendeléseink (pszichiátriai szakrendelés, pszichiátriai gondozó, addiktológia, addiktológiai gondozó, rehabilitációs szakrendelés) beutaló nélkül is várják a lelki problémákkal küzdőket. Telefonon az 1508-as melléken szakképzett gondozónők várják a bejelentkezést, akik időpont adásával próbálják minimalizálni a várakozási időt. Az osztályra a pszichiátriai szakrendelés és az SBO kérésére kerülnek a betegek felvételre, de háziorvosaink is kérhetnek időpontot a gyógykezelésre szorulóknak.

A pszichiátriai betegségek természetéből adódóan pácienseink egy részének nincs megfelelő betegségbelátása (nem fogadja el, hogy beteg), de ha viselkedése, gondolkodásmódja önmagát vagy másokat veszélyeztet, akkor akarata ellenére is szükséges kezelni. Ilyenkor az egészségügyi törvény előírásának megfelelően igazságügyi szakértői vélemény alapján a bíróság rendeli el a beteg gyógykezelését. A pszichózisok, depressziók hátterében az agy bizonyos biokémiai zavara állapítható meg. A gyógyítás gyógyszeres és/vagy különböző pszichoterápiás módszerekkel történik. A szakorvosokat a diagnózis megállapításában és a pszichoterápiás munkában pszichológusok, terapeuták segítik.

Az akut osztályon kezdetben gyógyszeres kezelés folyik, majd az állapottól függően hívjuk meg a különböző csoportokba a rehabilitációs munkára betegeinket.

A lelki betegségek kialakulása több hónapot, nemegyszer éveket vesz igénybe, így a gyógyulás sem hetekbe kerül. A betegség aktív szaka után a gyógykezelés a pszichiátriai rehabilitációs osztályon folytatódik a kezelőorvossal és a terapeutákkal.

Addiktológiai rehabilitáció Sopron
Ismertető az Pszichiátriai Rehabilitáció Ifjúságpszichiátriai Részlege Működéséről
Idő a változásra - Pszichoterápiás Részleg

Munkatársaink:

Holpárné Dr. Albert Csillaadjunktus

Orvosaink

Dr. Abi-Ali Dóra, szakorvosDr. Bornemissza Judit, főorvosDr. Boska Ilona, szakorvosjelöltDr. Csanálosi Dóra, főorvosDr. Erdősi Tünde, főorvosDr. Gábor Adél, szakorvosDr. Girgás Gabriella, szakorvosDr. Lajhtner Miklós, főorvosDr. Lukácsi Viktória, rezidensDr. Navratyil Gréta, rezidensDr. Novotny Gabriella, főorvos, pszichoterapeutaDr. Ocskay Ágnes, szakorvos Dr. Orbán Szilvia, szakorvosDr. Poór Lívia Anna, főorvosGirgás Péter, klinikai szakpszichológusJankóné Komornoki Karolina, klinikai szakpszichológus Kissné Facskó Kata, klinikai szakpszichológusMesterházy Andrea, klinikai szakpszichológusOláhné Dr. Bodnár Mária, főorvosPayrits Marianna, klinikai szakpszichológusVas Csaba, klinikai szakpszichológus

Csizovszki Sándor, mentálhigiénés szakemberGergáczné Mikó Ágnes, mentálhigiénés szakemberHoffer Szilvia Renáta, addiktológiai konzultáns