Váltás akadálymentes nézetre

Aneszteziológia és intenzív terápia

Mindannyiunk életében bekövetkezhet olyan váratlan betegség, amely műtéti beavatkozást tehet szükségessé, vagy olyan súlyossá válhat, amely életünket is veszélyeztetheti. Ezekben a nehéz helyzetekben is számíthatunk olyan orvosokra és nővérekre, akik egyéni adottságainkat figyelembe véve képesek bennünket biztonságosan felkészíteni a műtétre, fájdalmunk csökkentésére, és vigyáznak ránk mindvégig, míg avatott kezek megszabadítanak bennünket panaszainktól és az egészségünket veszélyeztető ártalmaktól. Ezt követően pedig gondos ápolással és kezeléssel segítik, hogy megbetegedett szerveink visszanyerjék megfelelő működésüket.

A Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának (KAITO) csapata évek óta fáradhatatlanul dolgozik azért, hogy a legnagyobb segítségre szoruló betegeket a lehető legmagasabb színvonalon lássa el.

A beavatkozások kb. 30%-ában szerencsére lehetőség van a szervezetet leginkább kímélő idegblokádok alkalmazására. Évente közel 2000 műtéthez biztosítunk gerincközeli érzéstelenítést, és több mint száz esetben végezzük el célzottan az adott végtag vezetéses érzéstelenítését. Az előbbi beavatkozás során helyi érzéstelenítőt juttatunk derék magasságában a gerincfolyadékba, így bénítva a gerinccsatornából kilépő idegeket. Az utóbbi esetben pedig a gerincoszloptól távol bénítjuk le az idegfonatokat. A beavatkozás gyors, és csak minimális fájdalmat okoz, amit sok száz és ezer elégedett soproni beteg tanúsíthat.

Súlyosabb esetekben a műtét narkózisban zajlik, ami korántsem azonos a köznyelvben szereplő altatással. Ilyenkor szervezetünk nincs nyugalomban, nem pihen, csak épp működését gyógyszerek alkalmazásával az altatóorvos tartja kontroll alatt: szabályozva légzésünket és szerveink vérkeringését is.

Leendő betegeinket már ambulanciánkon igyekszünk felkészíteni a várható műtétre, és ezzel egyidejűleg kiszűrni azokat a veszélyeztető tényezőket, adottságokat, amelyek esetleg egészségkárosodáshoz vezethetnek.

Intézményünk aneszteziológusai és intenzív terápiás szakorvosai évente mintegy 6000 műtéti beavatkozás sikerét segítik, az intenzív osztályon kb. 350 beteg mihamarabbi felépülését támogatják. Szakmai hitvallásunk középpontjában az életminőség helyreállítása és az emberi méltóság megőrzése áll.

A szakorvosok munkáját jól képzett nővérek segítik, akik emberséges hozzáállással, a betegek és a hozzátartozók folyamatos tájékoztatásával igyekeznek reménytelivé és elviselhetőbbé tenni az egész család számára ezeket a megterhelő, nehéz napokat.

Az egész csapat büszke arra, hogy hivatásunk során a fájdalom csillapításával és a szenvedés enyhítésével az orvoslás legszebb küldetését teljesítjük.

Gyakran ismétlődő kérdések
Mit kell tudni az anamnézis kérdőívről?
Aneszteziológiai tájékoztató
Fájdalomterápiás kérdőív

Munkatársaink:

Dr. Shahram Charoumzadeh Dashti DESAosztályvezető főorvos

Orvosaink

Dr. Bátorfi Carmen, rezidensDr. Bendes Zoltán, szakorvosDr. Biró-Veres Dorottya, szakorvosDr. Borbély Andrea, rezidensDr. Edelényi Erzsébet, szakorvosDr. Énzsöly Miklós, szakorvosDr. Faragó Zsófia, szakorvosjelöltDr. Horváth Gábor, főorvosDr. Kurucz Renáta, szakorvosDr. Mihucz Péter, főorvosDr. Répássy Tamás, főorvosDr. Ribiczey Sándor DEAA, főorvos, európai aneszteziológus diplomásDr. Sárdi Zsolt, szakorvosDr. Tallós Gábor, adjunktusDr. Tanay Dénes, szakorvosDr. Tánczos Krisztián, szakorvosDr. Vajda Áron, rezidensDr. Visi Noémi Tamara, főorvos