Gasztroenterológiai - Belgyógyászati Összevont Osztály

A Soproni Gyógyközpont legfiatalabb osztálya a 2008-ban megszervezett gasztroenterológiai osztály. Létrehozását egyrészről az tette indokolttá, hogy az elmúlt évtizedekben megszaporodtak az emésztőszervi betegségek, másrészről olyan korszerű módszereket fejlesztettek ki a tudósok, melyekkel hatékonyan lehet ezeket a kórképeket gyógyítani. Szerencsére a béltükrözésre ma már nem kell használnunk merev csöveket, hanem a világ legkorszerűbb hajlékony endoszkópjai állnak rendelkezésünkre, sőt már nálunk is elérhetők a tükrözéses vizsgálatok akár bódításban is. Természetesen a technika fejlődése nem áll meg, már van olyan kórkép, melynek a vizsgálatához csak a kilélegzett levegőre van szükségünk…

Gasztroenterológiai osztályunkon gyomor-, bélrendszeri, epe-, hasnyálmirigy- és anyagcsere-betegségekben szenvedők kivizsgálását és ellátását végezzük. A magyarországi átlagnál magasabb komfortú, önálló vizesblokkal rendelkező kórtermeinkben 44, közöttük 8 intenzív ellátást nyújtó ágy áll rendelkezésünkre. Osztályunkra vagy a sürgősségi osztályon keresztül, vagy előzetes konzultáció után, családorvosi beutalóval kerülhet valaki fölvételre; a területünkön kívüli betegeknek előzetesen főigazgatói engedélyt kell kérniük.

Jól fölszerelt endoszkópos laboratóriumunkban tapasztalt szakorvosok végzik a tápcsatorna endoszkópos vizsgálatát (gasztroszkópia, kolonoszkópia) és ez alapján a kezelés irányítását. Rendelkezünk olyan eszközökkel, melyekkel képesek vagyunk bélrendszeri vérzéseket ellátni, az epevezetékből köveket eltávolítani (ERCP), tápcsatornai szűkületeket tágítani (ballon-dilatatio, bougie) a has felvágása nélkül. Mivel hazánkban az emésztőszervi rákok okozta halálozás nagyon magas, különös hangsúlyt helyezünk a bélrendszeri daganatok időben történő felismerésére. Évente több száz betegből endoszkóposan távolítunk el rákbetegség kockázatát jelentő elváltozásokat, miközben az esetleges kellemetlenségeket bódítás alkalmazásával mérsékeljük. Endoszkópos műtéteinknél a legkorszerűbb ismeretek alkalmazásával törekszünk a szövődmények elkerülésére.

Kiemelt területünk a gyulladásos bélbetegségekben (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), refluxbetegségben (Barrett-oesophagus), a lisztérzékenységben (coeliakia) szenvedők kezelése, gondozása. Módunk van a májbetegségek komplex kivizsgálására, legkorszerűbb gyógyítására. Szakrendelésünk a virushepatitis kezelésére akkreditált országos központok egyike. Tevékenységünk fontos része a cukorbetegségben és más anyagcsere-betegségekben szenvedők kivizsgálása, kezelése, gondozása.

Tudományos és oktató tevékenységünk széles körű, számos tudományos szervezet munkájában aktívan veszünk részt.

Munkatársaink:

Dr. Mester Gáborosztályvezető főorvos

Orvosaink

Dr. Bokor András, rezidensDr. Czigány Diána Gréta, rezidensDr. Farkas Zsuzsanna, rezidensDr. Horváth Tibor, főorvosDr. Nagy Attila, főorvosDr. Szalai Orsolya, főorvosDr. Szalai Rita, rezidensDr. Varga József, főorvos, osztályvezető-helyettes