Váltás akadálymentes nézetre

Gasztroenterológiai - Belgyógyászati Összevont Osztály

A Soproni Gyógyközpont legfiatalabb osztálya a 2008-ban megszervezett gasztroenterológiai osztály. Létrehozását egyrészről az tette indokolttá, hogy az elmúlt évtizedekben megszaporodtak az emésztőszervi betegségek, másrészről olyan korszerű módszereket fejlesztettek ki a tudósok, melyekkel hatékonyan lehet ezeket a kórképeket gyógyítani. Szerencsére a béltükrözésre ma már nem kell használnunk merev csöveket, hanem a világ legkorszerűbb hajlékony endoszkópjai állnak rendelkezésünkre, sőt már nálunk is elérhetők a tükrözéses vizsgálatok akár bódításban is. Természetesen a technika fejlődése nem áll meg, már van olyan kórkép, melynek a vizsgálatához csak a kilélegzett levegőre van szükségünk…

Gasztroenterológiai osztályunkon gyomor-, bélrendszeri, epe-, hasnyálmirigy- és anyagcsere-betegségekben szenvedők kivizsgálását és ellátását végezzük. A magyarországi átlagnál magasabb komfortú, önálló vizesblokkal rendelkező kórtermeinkben 44, közöttük 8 intenzív ellátást nyújtó ágy áll rendelkezésünkre. Osztályunkra vagy a sürgősségi osztályon keresztül, vagy előzetes konzultáció után, családorvosi beutalóval kerülhet valaki fölvételre; a területünkön kívüli betegeknek előzetesen főigazgatói engedélyt kell kérniük.

Jól fölszerelt endoszkópos laboratóriumunkban tapasztalt szakorvosok végzik a tápcsatorna endoszkópos vizsgálatát (gasztroszkópia, kolonoszkópia) és ez alapján a kezelés irányítását. Rendelkezünk olyan eszközökkel, melyekkel képesek vagyunk bélrendszeri vérzéseket ellátni, az epevezetékből köveket eltávolítani (ERCP), tápcsatornai szűkületeket tágítani (ballon-dilatatio, bougie) a has felvágása nélkül. Mivel hazánkban az emésztőszervi rákok okozta halálozás nagyon magas, különös hangsúlyt helyezünk a bélrendszeri daganatok időben történő felismerésére. Évente több száz betegből endoszkóposan távolítunk el rákbetegség kockázatát jelentő elváltozásokat, miközben az esetleges kellemetlenségeket bódítás alkalmazásával mérsékeljük. Endoszkópos műtéteinknél a legkorszerűbb ismeretek alkalmazásával törekszünk a szövődmények elkerülésére.

Kiemelt területünk a gyulladásos bélbetegségekben (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), refluxbetegségben (Barrett-oesophagus), a lisztérzékenységben (coeliakia) szenvedők kezelése, gondozása. Módunk van a májbetegségek komplex kivizsgálására, legkorszerűbb gyógyítására. Szakrendelésünk a virushepatitis kezelésére akkreditált országos központok egyike. Tevékenységünk fontos része a cukorbetegségben és más anyagcsere-betegségekben szenvedők kivizsgálása, kezelése, gondozása.

Tudományos és oktató tevékenységünk széles körű, számos tudományos szervezet munkájában aktívan veszünk részt.

Munkatársaink:

Dr. Horváth Tiborosztályvezető főorvos

Orvosaink

Dr. Ecsedy-Baumann Edina, rezidensDr. Nagy Attila, főorvosDr. Szalai Orsolya, főorvosDr. Szalai Rita, rezidens