Váltás akadálymentes nézetre

Laboratóriumi diagnosztika

A Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet Központi Laboratóriuma a II. épület földszintjén található.

Laboratóriumunk minden munkatársa nap mint nap azért dolgozik, hogy megbízható, pontos, korszerű vizsgálati eredményeket szolgáltasson, melyek alapján képesek az orvosok az Ön betegségét felismerni és gyógykezelni.

Ahhoz, hogy mindezt teljesíteni tudjuk, jól képzett szakemberekkel és modern, európai színvonalon felszerelt műszerparkkal rendelkezünk. A vizsgálatok körét az orvosaink kéréseinek, valamint a kor követelményeinek megfelelően folyamatosan bővítjük, korszerűsítjük. Ennek köszönhető, hogy a vizsgálatok nagy részének eredményét aznapra el tudjuk készíteni. A laboratórium zavartalan működését a nap 24 órájában a műszereken kívül jól képzett, 26 fős szakszemélyzet biztosítja.

Szakterületünk két, egymástól műszerezettségben és munkafolyamatában is eltérő laboratóriumrészlegből áll: a klinikai kémiai és a klinikai mikrobiológiai részlegből. A klinikai laboratóriumok feladata az emberi szervezetből vett mintákon kémiai, hematológiai, véralvadási, immunológiai, molekuláris genetikai analízisek és mikrobiológiai vizsgálatok végzése információszolgáltatás céljából. Bizonyos vizsgálatok elvégzéséhez más országos laboratóriumok segítségét is igénybe vesszük.

A Központi Laboratórium vérvételi egysége az V. jelű, Diagnosztikai tömb földszintjén működik. A betegek felvétele és behívása elektronikus betegbehívó rendszeren keresztül történik. A vizsgálatok elvégzéséhez a bejáratnál található betegbehívó automatákból hívószámot kell húzni. A betegfelvételi pultnál a kapott sorszám alapján történik a regisztráció. Az adatok felvétele után - a kapott szám alapján - a vérvételi szék sorszámának megjelenítésével hívják be a betegeket.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményességéről fontos tudni, hogy azok pontosságát számos tényező befolyásolhatja. Ön is elősegítheti, hogy az eredmények a lehető legmegbízhatóbbak legyenek, ha betart bizonyos előírásokat.

A vizsgálatot megelőző napon ne fogyasszon zsíros ételeket és alkoholos italokat! Ne végezzen erős fizikai munkát vagy megerőltető testedzést!

Este 22 óra után már egyáltalán ne egyen és ne dohányozzon, kivéve, ha a kezelőorvosa kifejezetten kéri valamely élelmiszerféleség fogyasztását ebben az időszakban. 1 pohár vizet elfogyaszthat. Reggel ne egyen, ne igyon (kávét és teát se) és ne dohányozzon! A rendszeresen gyógyszert szedők gyógyszereiket 1 pohár vízzel bevehetik, kivéve, ha a kezelőorvosuk másképp nem rendelkezik.

A vérvétel 7–11 óra között, a diagnosztikai tömb földszintjén történik. A vérvétel előtt 15 percet kell nyugodt körülmények között ülnie, hogy vérkeringése stabilizálódjon. Ha lehetséges, 500 m-nél ne gyalogoljon többet, és kerülje a kerékpár használatát.

A vérvételre történő behívás nem minden esetben történik az érkezés sorrendjében. Soronkívüliséget élveznek a sürgős esetek, a gyermekek és a cukorterhelésre érkezők.

Cukorterhelés-vizsgálat esetén legkésőbb 9 óráig kell jelentkezni vérvételre.

Amennyiben Önt vizeletvizsgálatra küldik, háziorvosától vagy a kórház adott szakrendelésétől a minta leadására szolgáló sárga csövet kap. Ebben kell laboratóriumi vizsgálatra hozni otthonról a reggeli első, középsugaras vizeletet. Fontos, hogy a higiénés előírások betartásával, közvetlenül indulás előtt vegye le a mintát!

A sárga csőben hozott vizelet mikrobiológiai vizsgálatra nem alkalmas, erre a célra továbbra is steril pohár használata szükséges.

A leleteket aznapi vérvétel esetén 13–15 óra között, korábbi napok vérvételei esetén 11–15 óra között adjuk ki. Mikrobiológiai vizsgálatok esetében a mintavételt követő 3. nap 13–15 óra között. A laboratórium a vizsgálatok egy részét nem helyben végzi, így egyes vizsgálatok elkészülési ideje ennél hosszabb is lehet. A lelet elkészülésének pontos időpontjáról a betegfogadó pultnál, illetve a vérvétel során kap felvilágosítást. A kórház szakrendelései által kért vizsgálatok eredményei elektronikus úton visszakerülnek a beküldőhöz. Hozott, megcímzett, felbélyegzett boríték esetén a kész leletet elpostázzuk.

Az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően leleteredményt telefonon csak a kezelőorvos számára adhatunk ki. Amennyiben személyesen nem tud a vizsgálati eredményéért befáradni, úgy kérjük, hogy a pontos azonosíthatóság miatt születési idejét és lakhelyét vagy taj számát adja meg annak, aki az Ön leletéért érkezik. CT- és műtét előtti kivizsgáláshoz (altatóorvos) legkésőbb a vizsgálatot megelőző napig jöjjön vérvételre

Vannak olyan laboratóriumi vizsgálatok, melyek bizonyos időkorláton belül nem ismételhetők (pl. TSH, HbA1c, koleszterin, triglicerid). A kórház szakrendelésein kiadott laboratóriumi vizsgálatkérő lapon az esedékesség időpontja jelzi azt a napot, amelyen a vizsgálat már elvégezhető. Kérjük, ezért az esedékesség időpontja előtt ne jöjjön vérvételre.

Ha kérdése van, az alábbi telefonszámokon kaphat felvilágosítást:

kémiai vizsgálatokkal kapcsolatban a +36-99/514-200/1465-ös melléken,
mikrobiológiai vizsgálatokkal kapcsolatban a +36-99/514-200/1473-as melléken állunk rendelkezésre.

Munkatársaink:

Dr. Markó Eleonóraosztályvezető

Orvosaink:

Dr. Bekő Gabriella PhD, szakorvosDr. Gódor Erika, szakorvosjelöltDr. Kelemen Anikó, szakorvosDr. Mauer Zsolt, főorvosDr. Szabo Ferenc Tomi, rezidens

Dr. Árvay Györgyné, vegyészDr. Pintér Katalin, klinikai mikrobiológusFerencz Júlia, klinikai biológus