Váltás akadálymentes nézetre

Kardiológiai rehabilitáció I.

A korábban oly rettegett szívbetegségek jelentős hányada szerencsére napjainkra gyógyíthatóvá vált, és e betegségek egy része ma már nem jár együtt az életminőség szükségszerű romlásával. Ebben pótolhatatlan szerepe van szakterületünknek, a kardiológiai rehabilitációnak.

Ez a viszonylag új tudományág a 20. század második felében alakult ki szerte a világon, amikor jelentősége és a beteg életminőségében játszott szerepe egyre nyilvánvalóbbá vált.

Sopronban az országban az elsők között nyitotta meg kapuit ilyen szakintézmény 1956-ban. Jó hírét, ismertségét jelzi, hogy a gyógyult betegek és orvosok az egész országban a barátságos „Szani” néven ismernek bennünket. Méltó elődök nyomdokait követve, 2013 áprilisa óta az egészségügyi intézmények integrációja révén immár a Soproni Gyógyközpont részeként végezzük munkánkat.

Kardiológiai rehabilitációs teamünket kardiológus és rehabilitációs szakorvosok, szakápolók, gyógytornászok, dietetikusok, pszichológus, szociális munkatárs, mentálhigiénikus alkotja. Betegeink kardiológus szakorvos beutaló javaslatával nemcsak Sopronból és környékéről, illetve a nyugat-magyarországi régióból, de az ország távolabbi pontjairól is érkeznek.

Rehabilitációs programunk résztvevőinek mintegy 50%-a szívműtét, szívátültetés, szívinfarktus, koszorúér-tágítás, ritmuszavar, szívelégtelenség miatti kórházi kezelést követően azonnal hozzánk érkezik. A betegek másik csoportja programozott rehabilitációban vesz részt betegsége rosszabbodásakor vagy annak megelőzése érdekében. Az átlagos ápolási idő három hét, de az időtartamot a betegség természete és a gyógyulási folyamat határozza meg.

A Várisi út 2. szám alatt a Lövérekben, parkosított zöld környezetben egy-, két- és háromágyas, zuhanyzóval, televízióval ellátott, felújított szobáink vannak, szintenként tornatermekkel, közösségi helyiségekkel. Osztályunk részt vesz a háziorvosi beutalóval igénybe vehető kardiológiai szakrendelési feladatokban, a gondozási munkában, valamint az ambuláns rehabilitációs programokban is.

A szívbetegségek kialakulásában döntő jelentőségük van bizonyos kockázati tényezőknek. Az érelmeszesedés folyamata a genetikai tényezőkön túl gyorsabb a rendszertelen életmód, feldolgozatlan negatív stressz, dohányzás, magas vérnyomás, magas vérzsír- és húgysavértékek, cukorbetegség, mozgásszegény életmód, túlsúly esetén. Mindezek okán nagy gondot fordítunk ezek csökkentésére és az életmódváltás elősegítésére is.
Fontosnak tartjuk, hogy a szív- és érrendszeri betegek mielőbbi visszatérjenek megszokott, aktív hétköznapi életükbe, a munka világába, amennyiben még dolgoznak. Az életmódváltáson, a terápián túl úgy véljük, ebben nagy szerepe van a beteg személyes akaratának, elhatározásának is. A magunk részéről minden szakértelmünkkel és empátiánkkal ezt kívánjuk támogatni.

Tájékoztató anyagok a Szív Világnapja kapcsán:

6 lépés szívünk egészségéért
Egészséges étkezéssel a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséért
A magas vérnyomás veszélyei

Munkatársaink:

Dr. Szalay Katalinosztályvezető főorvos

Orvosaink

Dr. Farkas Csilla Dorottya, szakorvosDr. Félix Melinda, adjunktus