CT: számítógépes rétegvizsgálat

A CT (computer tomográfia) egy olyan röntgenvizsgálati eljárás, ami a számítástechnika egyidejű alkalmazásával képes harántmetszeti képet alkotni a test bármely pontjáról. Alkalmazási területe széleskörű.

Noha a CT és az MRI vizsgálatok gyakran kerülnek egymás mellé a köznyelvben – lévén mindkettő speciális képalkotó diagnosztikai módszer –, nagy különbség van köztük. Az MRI erős mágneses térben zajló vizsgálat, mely során rádiófrekvenciás hullámokat alkalmaznak, míg a CT röntgensugarak segítségével készít a hagyományos röntgenképnél jóval részletesebb felvételt a testről.

Ellentétben az MRI vizsgálattal, a CT rövidebb ideig tart: a felvételek egyenként nem hosszabbak 20 másodpercnél, a teljes vizsgálat maximum 10–15 perc. CT-vel kimutatható többek között a szervek gyulladásos, daganatos betegsége, sérülése, vérzése, fejlődési rendellenessége, illetve a vesekövek pontos helye, mérete, összetétele. Leggyakrabban az agyat, az arcüregeket, a mellkast, a hasat és daganatok kiterjedését vizsgálják így, de az ereket és a koszorúereket is.

Vannak tervezett és sürgős vizsgálatok. Utóbbiakra akkor van szükség, ha egyszerre több szerv sérülésére (például autóbaleseteknél), koponyasérülésre, stroke-ra, illetve tüdőembóliára gyanakszunk. A tervezett vizsgálatok egy részénél intravénás és/ vagy szájon át adható kontrasztanyagot alkalmaznak, emiatt a betegnek éhgyomorral kell érkeznie, és szükség van egy hónapnál nem régebbi vesefunkciós értékekre is. Célzott vastagbél vizsgálat előtt béltisztítás, szív CT előtt pedig vérnyomás- és pulzusmérés történik.

Maga a vizsgálat fájdalommentes; a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdni a vizsgáló asztalon, ami egy rövid, mindkét végén nyitott alagúton halad át. Hasi, mellkasi CT-nél a mérések alatt vissza kell tartani a lélegzetet.

A vizsgálat idejére a betegnek általában el kell távolítania magáról a fém tárgyakat. Várandós nőknek a CT nem ajánlott – kivéve súlyos, életveszélyes állapot esetén – a röntgensugarak magzatra gyakorolt káros hatása miatt.

Dr. Hoffer Krisztina mb. osztályvezető főorvos – Röntgen- és Izotópdiagnosztikai Osztály