Megbetegíthet a házi kedvenc

Kutya, macska, papagáj, kis rágcsálók – szívünknek kedves háziállatok legtöbbünk családjában vannak. Amellett azonban, hogy közvetlen közelünkben élő kedvenceink sok öröm forrásai, betegségeket is előidézhetnek.

Gyűjtőnéven zoonózisnak nevezzük azokat a betegségeket, melyekkel az állatok fertőzik meg az embert.

Az egyik leggyakoribb módja a megfertőzésnek a kedvenceink által „összegyűjtött” fertőzött kullancsok átadása a gazdinak, illetve a harapás. A macskaharapás okozta fertőzés sok esetben komolyabb lehet a kutyákénál, hiszen a cicák tűhegyes fogaikkal mélyebbre juttatják el a kórokozókat, így sokkal súlyosabb, kiterjedtebb fertőzést idéznek elő.

Ezek a kisállatok karmolással, nyaldosással is terjeszthetnek betegségeket: ilyen például a macskakarmolási betegség. Ilyenkor a seb környékén hetekig is megnagyobbodhatnak azok a nyirokcsomók, ahova az érintett terület nyirokerei befutnak. Szintén a macskák felelősek a toxoplazmózis nevű fertőzésért is, melyet az állat az ürülékén keresztül ad tovább. Külünösen veszélyeztetettek a várandós nők: ha a parazita a terhesség alatt bekerül a szervezetbe és átkerül a méhlepényen keresztül, megfertőzi a magzatot, szülést követően pedig ideggyógyászati és szemészeti problémákat okozhat hosszú évek múlva is.

A négylábúakon túl a szárnyasok is hordozói számos kórnak, az egyik ilyen a papagájkór, melyet nem csupán a névadó papagájok, de vízi szárnyasok, galambok és baromfik is terjesztenek. A papagájkór a porladó ürülékkel, belégzés útján kapható meg és súlyos tüdőgyulladást okoz. A terjesztő állat tünetmentes és nem gyógyítható.

Az állatok által okozott fertőzések nem mindenkit betegítenek meg egyformán, vannak, akiknél enyhébb lefolyásúak, legyengült immunrendszer esetén azonban életveszélyesek is lehetnek. A megelőzés fontos eszköze az állatok rendszeres féregtelenítése, oltása, a kézhigiéné (rendszeres kézmosás, különösen az állatokkal való érintkezés után), valamint az, hogy kedvenceinket ne vigyük be a saját ágyunkba – aludjunk tőlük elválasztva, külön légtérben!

Dr. Visi Noémi infektológus főorvos