Amikor hasogat...

Fejfájás – egy olyan panasz, melyet élete során szinte senki nem kerülhet el: fiatalt, időset, nőket, férfiakat egyaránt érint. A fejfájások hátterét tekintve azonban lényeges megkülönböztetnünk az elsődleges fejfájást a másodlagostól.

Elsődlegesek azok a formák, melyeknek nincs kimutatható szervi oka, míg a másodlagosak mindig valamilyen egyéb kóros állapot tünetei (például gyulladásos betegségek, térfoglaló folyamat vagy agyburkok közötti vérzés). Az orvos feladata, hogy a másodlagos fejfájásokat felismerje, mert azok okát kezelni kell.

Az elsődleges fejfájások leggyakoribb típusa a tenziós fejfájás, mely tompa, nyomó, nem lüktető fájdalommal jár, egyéb kísérőtünetek nélkül. Jellemzően az egész fejet érinti, beleértve a homlokot és a tarkót. Ha havonta több mint tizenötször jelentkezik, krónikus fejfájásról beszélünk. Ezzel már orvoshoz kell fordulni, hogy képalkotó (MR/CT), szem-, illetve fül–orr–gégészeti vizsgálattal ki lehessen zárni a szervi okot. A túl gyakori fájdalomcsillapító szedés gyógyszer által kiváltott fejfájáshoz vezethet, azaz a tünetek akkor jelentkeznek, ha nincs orvosság a szervezetben. A sok fájdalomcsillapító helyett a szakorvos preventív gyógyszert írhat fel, jellemzően antidepresszánst, mely ritkítja és enyhíti a panaszokat.

A migrén a tenziós fejfájástól eltérően általában féloldali, 4–72 órán át tartó, erős, lüktető fájdalommal jár. Számos kísérőtünete lehet: látászavar, szédülés, hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység. A migrén kezelése rohamterápiára (nem-szteroid és triptán hatóanyagokkal) és preventív kezelésre bontható. Utóbbi lényege, hogy folyamatosan kell gyógyszert szedni (körülbelül 3–6 hónapon át), amíg ritkulnak és enyhülnek a fejfájás rohamok. Amennyire ijesztők, annyira jól kezelhetők a migrénes panaszok.

Migrénes fejfájást előidézhetnek bizonyos ételek (például a vörösbor, az étcsokoládé, a sajt), a kevés folyadékfogyasztás, a rendszertelen alvás (a túl sok és a túl kevés alvás is), a magnéziumhiány, bizonyos hormonkészítmények (fogamzásgátlók), de a menstruációs ciklus és a frontok is. A tenziós fejfájás kialakulásának a mozgásszegény életmód, a túl sok ülés és a stressz szintén kedvez.

Dr. Molnár Sándor PhD. osztályvezető főorvos – Neurológia – Stroke Osztály