Legyünk a bőrünk őre!

Ahogy a nyári hónapok közelednek, úgy erősödnek a nap sugarai. Az egyre jobb idő a szabadba csalogat, ahol akár észrevétlenül leéghetünk, pedig fontos, hogy ezt elkerüljük: a napégés hajlamosíthat a bőrrákra!

A melanóma (a bőrrák egyik típusa) rosszindulatú, leggyakrabban halálhoz vezető daganata, mely a festéktermelő sejtekből alakul ki. Sajnos évről évre egyre nő, tízévente pedig megduplázódik a diagnosztizált esetek száma. Számos tényező provokálhatja a létrejöttét, ilyen például a napfény, az életünk során elszenvedett napégések száma.

A leégést tekintve a fehérbőrű, kék szemű, természetes vörös vagy szőke hajú lakosság különösen veszélyeztetett, de a megfelelő, bőrtípus szerinti fényvédelem mindannyiunk számára elengedhetetlen. Nem javasolt, hogy nyáron délelőtt 11 és délután 4 óra között a tűző napon tartózkodjunk, illetve az sem, hogy 3 éven aluli gyermekeket napoztassunk.

Fontos kiemelni, hogy a szolárium a bőrre ugyanúgy veszélyes lehet, mint az égitest, tehát nem tekinthetjük a „napozás” biztonságos formájának. A bőr ráncosodásáért felelős UVA-n kívül UVB sugarakat is kibocsátanak ezek a készülékek, utóbbi sugarak pedig daganatot okozhatnak.

A megelőzésnek egy lényeges része az anyajegyeink rendszeres, havonkénti önellenőrzése is (a melanóma egy része a már meglévő anyajegyekből alakul ki). Amennyiben egy anyajegy megváltozik, többszínű lesz vagy aszimmetrikussá, gyulladttá válik, esetleg viszketni, váladékozni, vérezni kezd, illetve ha a korábban a bőr szintjében ülő foltszerű elváltozás elődomborodik, orvoshoz kell fordulnunk. 7, 14, 18 éves korban, majd afelett 3 évente, 50 év felett – és akkor is, ha 50-nél több anyajegyünk van! – évente ajánlott bőrgyógyászati szűrővizsgálatra mennünk ahhoz, hogy a rendellenességeket időben észrevegyék és az áttétképződést megakadályozhassák a szakemberek.

A fájdalommentes bőrgyógyászati szűrésre előjegyzés alapján lehet jelentkezni a Soproni Gyógyközpont 99/514–205 és az 514–206-os telefonszámain.

Dr. Odler Anna bőrgyógyász főorvos